Sunday, January 26, 2020

Portföljen och plan framåt

Så här sista helgen i månaden är det läge att göra en liten summering av månaden och utvecklingen därunder.

I nuläget så investerar jag i tre olika portföljer. En barnportfölj (mer om den en annan gång), en ISK-portfölj med enbart svenska aktier och en Internationell portfölj med tonvikt på USA.

ISK-portföljen
ISK-portföljen har under januari månad inte haft någon köp- eller säljaktivitet och inte heller några utdelningar. Portföljtillväxten var 5%.

Nuvarande innehav är:


ISK-portföljen är ett arv från tidigare insteg kring datorspelsbolag, samt en spridd investmentbolagsstrategi. Sålde av Creades och Bure innan årsskiftet då de gått otroligt starkt under 2019. Pengarna viktades över till den internationella portföljen.

Internationella portföljen
Den Internationella portföljen har tre element: underhållning, energi och pharma.


Även här är de äldsta aktierna datorspelsbolag och nöje, medan pharmapositioner tagits regelbundet under 2019 och energi klevs in i vid årsskiftet precis innan Suleimani checkade ut, så det såg ju lovande ut där ett tag...

Portföljvärdet steg under januarimånad med 11%, men mestadels baserat på köp av nya aktier (2% organiskt). Insteg gjordes i Gilead Sciences, medan positionerna stärktes i BP, Marathon, Equinor och RDS. 

Plan framåt
Det finns ett månadsspar och en kommande bonus som är på ingång, men jag känner mig lite villrådig över vilka aktier som ska föräras ägande från min sida.

Jag är överlag rätt nöjd med viktningen av datorspelsaktierna. De har gått väldigt bra historiskt och känns lite avmattade för tillfället. Möjligen kan både Embracer och Paradox förtjäna en större tyngd i portföljen och i den sistnämndes fall är ju ett uppköp en inte helt osannolik utgång på lite sikt. Likaså saknas Ubisoft och EA Sports för att ha en mer eller mindre heltäckande approach till sektorn. Eventuellt blir det två insteg där.

Pharma är alltid av intresse att fylla på i. Idén med den sektorinvesteringen kan du läsa mer om här, men kortfattat så handlar det om att ta del av en ökande lanseringspipeline, nya landvinningar inom life science och en habil direktavkastning. Här saknas några bolag som skulle utgöra ett bra tillskott till portföljen, vilka är heta kandidater. Jag tänker närmst på Amgen, Biogen, MSD och Roche, där alla fyra har attraktiva pipelines och bra lanseringar i ryggen. En del av kassan kommer således avsättas till titthålsinvesteringar i ovannämnda bolag för vidare utveckling och förståelse.

Av befintliga pharmabolag i portföljen känns BMS som det mest intressanta för tillfället. De har precis fullgjort fusionen med Celgene och kommer inom de kommande åren gå in i nya terapiområden, vilket ger bolaget en bred plattform att verka på. De har bra läkemedel ute på marknaden och värderingen är OK, även om den var än trevligare under hösten. Ligger just nu i researchfas kring BMS, så får återkomma med mer detaljerade tankar framöver. 

Energi känns i och med påfyllningen i januari som lagom viktat. Tanken bakom att gå in i Big Oil är en kombination av nedpressade värderingar, bra direktavkastning, samt möjlighet till uppsida pga geopolitisk risk, men där nedsidan känns mer begränsad pga redan relativt låg prisbild. Jag har svårt att se en krasch i innehaven ovan, men de skulle onekligen tjäna på ett högre oljepris även om det inte är grunden för själva investeringen, då detta inte har stöd i makrodatat för tillfället.


Har ni uppslag kring spännande bolag eller tankar kring de befintliga? Tveka inte att kommentera eller hugg mig på Twitter på @finanski1.

1 comment:

  1. Hej, jag är NIRA SHALOM, jag är här ute för att sprida de goda nyheterna till hela världen om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek. Jag blev galen när min kärlek lämnade mig till en annan tjej förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den stora budbäraren, berättade jag mitt problem för Baba Wale om hur min ex-kärlek lämnade mig och också hur jag behövde få jobb i ett mycket stort företag. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärta utan någon biverkning. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter att det hade gjorts, Under de närmaste två dagarna ringde min kärlek till mig i telefon och sa ledsen för att jag levde mig innan nu och även nästa vecka efter att min kärlek kallade mig till ber om förlåtelse, jag kallades till intervju i mitt önskade företag om jag behövde arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att uppfylla min hjärtebegär. Baba Wale är specialist på all slags förtrollning och god magi. Om du behöver någon form av hjälpkontakter, Baba Wale, på följande e-postadress: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Tack mig senare

    ReplyDelete