Thursday, January 2, 2020

Världens mest undervärderade Large Cap?

Synnerligen inspirerad av Market Makers senaste identifiering av energisektorn, och mer precist oljebolagen, som en nedtryckt del av världsekonomin tog jag mig an uppgiften att försöka skrapa ihop några intressanta bolag att pytsa in lite startkapital i.

De flesta big oil-bolag har en trevlig direktavkastning, men kursutvecklingen har helt klart lämnat lite att önska på senaste.
Kursutveckling Lex Chevron.
Efter att ivrigt ha sorterat mig igenom USA-börsens största energibolag är det ändå ett som sticker ut, nämligen det största av dem alla: BP plc.

BP har, likt de flesta, en bra direktavkastning på 6,5%, men svag kursutveckling. De har ett lågt forward looking P/E-tal för tillfället och ett riktigt attraktivt PEG-tal på 0,41. Would Greenblatt approve?

Vi tittar vidare och finner ett bolag som varit igenom riktigt bistra tider. Ett lågt oljepris, sanktioner mot Ryssland och samarbetet med Rosneft samt böter för Deepwater Horizon i Mexikanska golfen. Den strategiplan som ledningen presenterade 2017 fokuserar på säkerhet, stabil återbäring och givetvis transformationen inom energisektorn. Planen är baserad på att Brentoljan ligger på 55 USD/fatet, vilket är en bra bit under nuvarande nivåer på 68-ish. Grundmakrot verkar vara på plats.

I tilägg så verkar de se ljuset i tunneln gällande böterna kopplade till Deepwater Horizon-utsläppet, vilket rimligen borde stärka finanserna ytterligare.

Sanktionerna mot Ryssland ligger än så länge fast och sätter en viss hämsko på samarbetet med Rosneft. En eventuell skärpning känns långt borta, så om något kan de ju komma att lättas, vilket implicerar en uppsida i caset.

Vad bettar vi på här då?
Vi bettar främst på att vi har minst 6,5% årlig direktavkastning (samt eventuell hedge mot att SEK ska ner ytterligare), då kursen i allt väsentligt är stabil. Ledningen har lagt fram goda utsikter i sina strategiplaner och BP har återupptagit investeringar in i ny och förnybar energi. Med tanke på de nedpressade nivåerna i sektorn borde det finnas uppsida här och i BP:s fall tycker jag mig se den i de finansiella talen.

Kommentera och kritisera gärna.

Är jag helt jävla ute och cyklar? Let me know! I samtalet växer kunskapen. 

No comments:

Post a Comment